Vedno boljše =)

12/05/2009

Trening pisave ali grafoterapija

Vloženo v: Grafologija,Razmišljanja — Vedno boljse @ 23:02

Razlaga zakaj trening pisave deluje:

»Ko človek piše z roko po papirju, se tam odraža vsa njegova osebnost in čustva. Impulzi se iz možgan preko roke zapisujejo na papir in puščajo pisni dokaz o trenutnem stanju osebe. Znanstveniki nemške univerze so ugotovili, da je možen tudi obraten proces. Da kadar pišemo na določen način (ki ga do sedaj nismo uporabljali), roka pošlje impulze nazaj v možgane in po 40 dneh se vsidrajo v podzavest in omogočajo osebi, da živi po novih načelih, da se počuti drugače, da so njena čustva drugačna« (Magdalena).

Kako potega trening oz. terapija?

Izhajamo iz pisave posameznika, kjer grafolog in posameznik ugotovita, kaj bi bilo smiselno pri osebi spremeniti za dosego določenega cilja. Pri nekaterih osebah določene lastnosti izstopajo in vemo, da jih pri delovanju ovirajo za lastno/osebno realizacijo svojih potencialov. Začnemo z majhnimi potezami in nato nadaljujemo.

Trening poteka zelo disciplinirano. Oseba mora pisati trikrat na dan vsaj 30 dni, boljše če vaje izvaja 40 dni brez prekinitve. Oseba piše na brezčrten list (najboljše kar v zvezek), vsakič napiše datum in uro ter dopiše pripombe o svojem počutju, zdravilih, ki jih jemlje, posebnih dogodkih ali okoliščinah, če se dogaja kaj posebnega. Iz tega sklepamo na določene znake v pisavi tistega dne. Oseba beleži tudi občutke, ki jih doživlja v času treninga.

Trening pisave je sestavljen za vsako osebo posebej, pri čemer je fajn, da oseba pri oblikovanju programa sodeluje. Popravimo nekatere elemente pisave (robovi, kakšna črka, vrstice …). Trening naj vsebuje tudi pozitivni stavek, ki je prilagojen osebi in si ga izbere tako, da ji ustreza. Če oseba sčasoma najde novi, boljši stavek (ki ji bolj odgovarja, bolj pisan na kožo) ga lahko tekom treninga zamenja. Pod stavki (npr. tretjina lista oseba popiše s pozitivnimi stavki, en za drugim) se oseba podpiše (kot potrditev). Kakšen motivacijski stavek pa še napišem =)

Seveda je terapija lahko naporna, pri posamezniku sproža različne reakcije. Ponavadi se lotevamo zmanjševanja lastnih strahov (in obramb), velikokrat osebe želijo predvsem povečati samozavest. Spreminjanje ene lastnosti verjetno pomeni tudi spreminjanje nekaterih drugih lastnosti, vsekakor pa se oseba začenja spreminjati celostno, na različnih področjih. Tako kot pri drugih terapijah, mora posameznika nadzorovati strokovnjak – grafolog. Brez strokovnega vodenja si lahko oseba prej škoduje kot pomaga, saj so v pisavi že majhne stvari in razlike pomembne in pomenljive.

Ni komentarjev »

Komentarjev še ni.

RSS tok za komentarje tega prispevka. TrackBack URI

Komentiraj!