Vedno boljše =)

26/06/2009

Praznovanje abrahamovcev

Vloženo v: Dogodki,Družba — Vedno boljse @ 10:37

Na dan državnosti smo se peljali proti Polšniku nad Litijo, kjer nas je čakala prava veselica. Moja teta je ena od 50 abrahamovcev, ki so skupaj praznovali svoj rojstni dan ali boljše svojih 50 let. Namen praznovanja je (bil) povezovanje ljudi, poudarek je tudi na dobrodelnosti, saj je posebna pozornost namenjena ohranjanju kulturne dediščine. Vsak izmed slavljencev pa je prispeval za nakup novih orgel, ki so darilo Polšniku in krajanom.

Povezovanje ljudi je bilo bolj na obrobju, a mi je kljub glasni glasbi in neprestanemu dogajanju pod šotorom uspelo s kom/z vsakim kaj spregovoriti. Zopet smo bili skupaj v ožjem družinskem krogu, vsi smo že relativno odrasli, tako da se imamo kar fajn. Lokacija praznovanja je super! Malo dvoumno, a vseeno. Pogled s Polšnika je resnično lep – pod njim in naokoli njega se razprostira gričevnata pokrajina z vmesnimi dolinami in vasicami, oblaki so pogled še skrivnostno  obarvali. Kot bi šel na konec sveta, v rovte in tam pripravil veselico. Škoda le, da smo bili pod šotorom in teh lepot nismo sproti občudovali. A kaj, ko v letošnjem juniju nikoli ne veš, kdaj bo začelo deževati. K ohranjanju kulturne dediščine so pripomogli vaščani sami, saj nas je presenetila prisrčna dobrodošlica – domače napečeni piškoti in druge dobrote vseh vrst, postavljeni na kmečkem vozu! Ne, ti prigrizki nimajo okusa kot tisti piškoti v trgovini … ampak domač, sveže pečen okus! Sicer nisem ljubiteljica teh sladkarij, pa sem vseeno kakšnega poskusila. Poleg tega smo videli kar nekaj narodnih noš, prišla je tudi skupina iz Toronta in odplesala svoj program, zatrobentali so tudi dimnikarji, seveda ni manjkalo tudi bolj znanih gostov. V zahvalo slavljencem za prispevek k orglam so se domačini potrudili z več vidikov – piškote sem že omenila, gasilci so prevzeli vlogo bodyguardov in koordinatorjev, dekleta so na stojnicah predstavljala kraj Polšnik, sodelovali so pri organizaciji, kakšno zapeli in zaplesali. Večerjo in torto smo pospravili kar med programom, tudi hrana je bila kar dobra – glede hrane sem res zahtevna, tako da je tole že skoraj pohvala.

Zame je bilo vse skupaj malo prenasičeno, ne zdržim prav dolgo v takem hrupu, pa čeprav je to zvok slovenske harmonike. Za odmor sem šla malo po okolici, da sem sploh videla te prelepe griče, vrnila pa sem se ravno ob pravem času, ko je na oder stopil Adi Smolar. Ja, vse njegove pesmi poznamo, pa je še vedno zabaven in zanimiv, ni kaj. Drugače je tudi on letos star 50 let, a ni praznoval v sklopu slavljencev. Ko smo odhajali, je začela peti Irena Vrčkovnik, kot zaključni gost pa je nastopila še Nuša Derenda. Nismo zdržali toliko dlje, da bi ju lahko slišali, a verjamem, da sta odpeli kot vedno super. Vsi trije so nastopili brez dobička, pravzaprav  celoten dogodek sloni na dobrodelni osnovi.

Praznovanje je bilo boljše organizirano in boljše izvedeno kot sem pričakovala, edino tisti na odru se nikakor niso utrudili, tako da tišine pod šotorom nismo slišali. Pa saj je namen zabavati goste, komur je bilo že preveč šundra in zvokov, se je lahko sprehodil naokoli. Smolar nas je zabaval, med seboj smo se nasmejali … fletno.

Komentar: 2 »

  1. Adi Smolar:
    http://www.youtube.com/watch?v=C5tsCUYIFeA

    komentar od Matevž Grbec — 02/07/2009 @ 11:35

  2. Uf, hvala za tale prispevek! Sem že pozabila, da si snemal=)

    komentar od Vedno boljse — 02/07/2009 @ 15:02

RSS tok za komentarje tega prispevka. TrackBack URI

Komentiraj!