Vedno boljše =)

28/06/2009

Um – je to dovolj?

Vloženo v: Družba,Razmišljanja — Vedno boljse @ 22:27

The great physicist Albert Einstein once said: “We should take care not to make the intellect our god; it has, of course, powerful muscles, but no personality. It cannot lead; it can only serve” (vir).

Izobraževanje, diploma, magisterij, doktorski študij … ne, danes doktorat ni dovolj, potrebujemo uvedbo post doktorskega študija – verjetno za tiste, ki so sposobni prebirati številne literate in preučevati raziskave, a nimajo dovolj poguma lotiti se česa drugega. Kakorkoli, tudi sama nisem izjema, saj končujem dodiplomski študij, ko bi lahko končala srednjo, morda visoko šolo, ki bi bila bolj praktično usmerjena in se zaposlila (ter bila za družbo/državo verjetno bolj koristna).

Izobrazbo torej kujemo v oblake (kot so Grki svoje bogove), češ da je izrednega pomena. Ali ni morda izobrazba samo ovoj skoraj brez vsebine, kjer nam manjkajo preštevilne izkušnje, ki jih pridobimo pri delu samem? In kaj še manjka? Osebnost posameznika, saj je le ta preveč usmerjen v izobraževanje samo, tako pa pozabi na to, kdo je; da ne omenim nekih splošnih, rečem temu moralnih vrednot, pa tudi razumevanje sebe in medsebojnih odnosov.

Einsteinova misel še kako drži, potrjuje jo današnji čas. Vsaj jaz jo tako razumem. Zdaj je prepozno, nismo poskrbeli za to, da bi intelekt uvrstili nižje znotraj vrednot zahodne družbe … pa smo zabredli (?). Posameznikovo osebnost pa z družbenega vidika zanemarjamo, kar vidim kontrdiktorno – kažejo se tendence ukvarjanja s seboj, kdo smo, kaj počnemo in s kakšnim namenom to počnemo, vsi se pomalem bojujemo in iščemo znotraj samih sebe, želeli bi priti do izraza brez neštetih mask, ki jih menjamo nekajkrat na dan. Mi posamezniki bi si želeli, da pride do izraza naša osebnost (in ne zgolj intelekt, denar in veze), pa vendar družba to zavrača. Le kako, ko ti isti posamezniki tvorimo to isto družbo?!?

Ni komentarjev »

Komentarjev še ni.

RSS tok za komentarje tega prispevka. TrackBack URI

Komentiraj!