Vedno boljše =)

22/10/2009

Prebijanje okvirov normalnosti

Vloženo v: Družba,Razmišljanja — Vedno boljse @ 20:55

Prebujeni vedo povedati, da je celoten družbeni sestav – od družine prek šole in ostalih socialnih, državnih in gospodarskih ustanov, kot so znanost, kultura in religija – usmerjeni k ustvarjanju, ohranjanju in razvoju iluzij. Pod izgovorom napredka vsiljujejo ovčkam ideje o novi vzgoji, novi družbi, novi civilizaciji, novem političnem ustroju, novih moralnih vrednotah – vse sami lažni, v zasanjanih glavah nastali predstavno-pojmovni konstrukti. Pod krinko spoznavanja realnosti taki in drugačni pastirji vsiljujejo bednim dušam številne znanstvene, filozofske in verske resnice in druge podobe sveta, češ da so zvest odsev sveta samega. Pod obljubo osebne sreče in splošne harmonije pa jih učijo brzdati naravne vzgibe, igrati po hočeš nočeš moralnih zapovedih in se odrekati resničnim individualnim vzgibom, željam in potrebam.

In ko v tem velikem magičnem projektu zaškriplje, je seveda kriva stvarnost, ne iluzije. Vanje nihče od odgovornih in udeleženih niti ne podvomi, kaj šele da bi se jim odpovedal; raje prisilijo realnost k pokoritvi iluzijam – in na vrsti so popravni izpiti, opravičila, take in drugačne sodbe in kazni, prepiri, nasilje in pretepi, vojne in uničeno okolje. Skoraj nihče v tem norem svetu pa nikogar ne uči ostati ali postati srečen, miren, skromen, trezen, realen, buden, nihče se ne potrudi, da bi razčistil s svojimi iluzijami in skromno stopil na tla resničnosti.
Na kaj se lahko torej opre krivoverec, ki se je odločil, da se bo prebudil, ko pa ga prav vse obstoječe poti vodijo nazaj v spanec, nazaj v stanje hipnoze?
Najbrž samo na svojo samostojno in trezno presojo, na svoj “notranji glas”, s katerim bo razpoznaval stopnjo iluzornosti ali resničnosti odgovorov, ki se mu ponujajo v rešitev.

B. Rauter Kosič (v Umevanje sanj, 2002)

Ni komentarjev »

Komentarjev še ni.

RSS tok za komentarje tega prispevka. TrackBack URI

Komentiraj!