Vedno boljše =)

09/02/2010

Tek na smučeh

Vloženo v: Dogodki,Naokoli,Razno,Vsakdanje stvari — Vedno boljse @ 19:34

Krajši izpad elektrike povzroči tudi to, da do svojega bloga ne morem dostopati in napisati novega prispevka. Na srečo ni trajalo dolgo, saj imam že nekaj novega za napisat.

Kot otrok sem smučala, čeprav ne preveč rada, ker me je zeblo v noge zaradi slabih pancarjev. Večkrat sem tudi drsala. Seveda ostane še sankanje, izdelava igluja in snežakov. Otroci se ponavadi najprej naučijo tistih športnih veščin, ki jih znajo tudi njihovi starši. Čeprav je oči skakal na lokalni (vaški/primestni) skakalnici, se sama v smučarskih skokih nisem preizkusila. Očitno v tistem času tek na smučeh še ni bil tako popularen, vs ne v rojstnem okolju mojih staršev, tako da mi je ta šport tuj. No, ne več. Včeraj sva si z Matevžem izposodila opremo pri njegovih sorodnikih (vedno imava srečo, da mana je prav) in odšla proti živalskemu vrtu. Proge za tek na smučeh skoraj ne moreš zgrešiti, “kolesnice” so dobro vidne, še toliko bolj pa so opazni številni smučarji oz. tekači. Po prvih korakih sva oba osvojila držanje ravnotežja in osnovne korake. Odšla sva kar na progo in začela teči. Naredila sva nekaj krogov, vmes sem na nekaterih mestih že kar uživala, saj sem dobila občutek, da bi nekako tako to moralo iti. Kakorkoli, tekla sva ravno v času sončka, ko se je le ta poslovil, je začela progra zmrzovati, meni pa je šlo vse težje, vedno bolj je drselo, čutila sem tudi boleče mišice/vezi (predvsem prepogib noge in telesa nad stegni).

Rezultat? Tek na smučeh mi je všeč. Lahko si kupim opremo, ki jo imam potem še takorekoč vse življenje, tekaške proge pa so zastonj, tako da šport ni drag. Proge so skorajda povsod, samo v Ljubljani jih najdeš kar nekaj: Koseze, Živalski vrt, Zajčja dobrava, pod Urhom, Gunclje, Tivoli, Bežigrad. Na kakšni planoti proti alpskemu svetu jih je še več, okolje prostrano in umirjeno, gneče verjetno malo manj. Če nimaš časa za celodnevni izlet, pa si vzameš dve urici, se zapelješ do najbližje proge, se natečeš in uživaš v vročičnih mišicah naslednji dan. Danes me namreč noge res bolijo, ampak na nov, še neznani način – takšne bolečine ne poznam ne pri kolesarjenju, hoji v hrib, smučanju. Poleg nog delajo tudi roke, saj danes čutim tudi mišice ramenskega obroča, pa tudi hrbet. Tek na smučeh torej poskrbi za celostno prerojenost in fizično kondicijo. Tole izkušnjo bo potrebno čim prej ponoviti, takrat dodam tudi kakšno fotografijo.

Ni komentarjev »

Komentarjev še ni.

RSS tok za komentarje tega prispevka. TrackBack URI

Komentiraj!