Vedno boljše =)

16/02/2010

O postu

Vloženo v: Družba,Okolje,Razmišljanja — Vedno boljse @ 22:55

Da se začenja postno obdobje za pripadnike krščanstva, sem ugotovila preko novice na Delovi spletni strani, kjer v novici piše, da brtitanski škofje pozivajo vernike, naj vsak dan posta pripomorejo k boljši ozaveščenosti za planet – postne odpovedi naj vključujejo manj mesa, manj spiranja toaletne školjke ter rezanje zelenjave na manjše kose, da se ta skuha hitreje. Ker mesa ne jem, s tem očitno po nekaterih teorijah že veliko pripomorem k bolj čistemu planetu, z vodo bi lahko (še) bolj varčevala, a ker veliko (normalno) pijem, tudi wc obiskujem relativno pogosto. Rezanje zelenjave na majhne koščke pa se mi zdi ironično in smešno, ker v tem dejanju pač ne vidim tolikšne smiselnosti pri skrbi za bolj čisto okolje. Mislim, da bi se morali najprej spraviti na druge neprimerna in potratne navade evropejcev kot je rezanje zelenjave! Takšna težnja je celo kontradiktora, saj bi bilo bolj smiselno spodbujati kuhanje domačih obrokov iz svežih sestavin, pa čeprav so koščki zelenjave (in mesa) veliki, saj bi tako bolje poskrbeli za zdravje državljanov, ko bi le ti npr. manj zahajali v restavracije (s hitro hrano).

Cerkev tudi poziva k zmanjšanju uporabe sodobne tehnologije, a očitno že veliko prišparam s tem, ko doma nimamo televizije in ker sama nimam iPoda. Mobilnega aparata v povprečju ne uporabljam veliko, res pa je, da se računalniku ne morem odreči zaradi narave dela in študija. A to ne pomeni, da brez računalnika ne zdržim – v kolikor nimam tovrstnih obveznosti, mi je v užitek pozabiti na računaklnik (in mobitel), kar se relativno pogosto dogaja. S tem vzdržujem tako imenovani “ogljikov post”, ki veleva, naj se tehnologijo odpovemo vsaj en dan v mesecu (in prihranjen denar namenijo v dobrodelne namene). Smo res prestopili meje normalne uporabe tehnologije in s tem škodimo planetu?

Preostala pravila “ogljikovega posta” so še: zmanjšaj svoj delež emisij pri vožnji z avtomobilom (s kolesom v metso!), sešij in popravi (gre za učenje novih veščin, ustvarjalnost, lahko tudi za užitek), namesto da kupuješ nova oblačila (nekaj jih je pač potrebno imeti), ustvari kompost za ostanke sadja (kompost vsak dan pridno nahranim/o) in začni vzgajati svoje sadje in zelenjavo (tole me pa še čaka), organiziraj zamenjevalno zabavo s prijatelji (po renovaciji sobe sem se lotila temeljite čistke, zato nimam prav dosti neuporabljene robe, tako da težje kaj podarim ali zamenjam, a kakšna stvar bi se že našla) jej ob svečah (to mi bo pa težko, saj rada dobro vidim, ko in kaj je; prav tako uporabljam kar dosti luči, saj težko delujem v (pol)temi, ampak se trudim ugašati luči v prostorih, ki jih dlje časa ne uporabljam), če je le mogoče, pojdi na vlak, namesto na letalo (tudi to ni težko, saj že nekaj časa nisem in ne bom odšla na kakšno daljše potovanje).

Ni toliko pomembno, kdo post spodbuja, konec koncev je več religij, ki se nagiba k takšnim pozivom in spodbudam (z različnimi razlogi). Post je primeren za vsakega človeka, če je veren ali ne. In kaj je namen posta? Da se ozremo po svojih navad in načinu življenja ter skušamo kaj spremeniti na boljše, da se odpovemo določeni sicer željni stvari z razlogom, da smo trdni in močni pri svojih namerah, z njim se (osebnostno) krepimo, z vidika skrbi za telo in zdravje se odpovemo sicer mikavnim sladkarijam in fast food-u in še bi lahko naštevali. Vsak naj najde svoj smisel posta. Mislim, da je v takšnem dejanju kar veliko prednosti, konec koncev smo si v prehodi v novo leto marsikaj obljubili. Čas je, da to udejaniš.

Ni komentarjev »

Komentarjev še ni.

RSS tok za komentarje tega prispevka. TrackBack URI

Komentiraj!