Vedno boljše =)

20/02/2010

Kukiji, pomarančno čokoladna sladica, makovo pecivo

Vloženo v: Kuhinja,Recepti — Vedno boljse @ 22:41

Ker je naš spomin izrazito selektiven (in prav je tako), si želim zabeležiti nekaj uspelih poskusov ustvarjanja v kuhinji. Prispevek bo tokrat (in od zdaj naprej še kdaj drugič) vseboval predvsem informacije kuharske narave, predvsem recepte in drugi namigi.

Kukiji
Sestavine: 200 g moke in 100 g ovsenih kosmičev (lahko tudi 300 g moke ali druge variacije teh dveh sestavin), 230 g masla (kombinacija masla Planika, doma narejenega s tržnice in kokosovega masla), 100 g rjavega sladkorja, 260 g jedilne čokolade (narezane na koščke), 2 jajci (v kolikor izbereš ovsene kosmiče, bi jaz naslednjič dala tri jajca; tokrat sem kasneje dodala 1,5 žlice mleka, da je bila masa bolj redka), pecilni prašek oz. soda bikarbona, 1 žlička soli, lahko tudi vanilijev sladkor (jaz ga nisem našla).
Potek: 1) sladkor in maslo skupaj zmešaš v relativno homogeno kremasto zmes, dodaš jajci in čokolado; 2) moki dodaš pecilni prašek, vanili sladkor in sol ter vse skupaj postopoma vmešaš v zmes pod točko 1 – testo sem mešala z mešalnikom s spiralnimi metlicami (kot za kruh); 3) iz testa oblikuješ za oreh velike piškote in jih polagaš na pekač (vmes naj bo nekaj cm prostora, ker se piškot zelo razširi; pred peko na pladnju jih ni potrebno potlačiti, lahko so kroglice, ker se v pečici sami razlezejo in sploščijo); 4) pečeš na 180°C okoli 9 minut (jaz sem jih pekla 10 minut, pa bi jih drugič vzela kakšno minuto prej ven; malo je verjetno odvisno tudi od pečice).

Pomarančno čokoladna sladica v obliki “tiramisuja”
Sestavine: čokoladni puding (verjetno lahko tudi vanilijev itd.), 0,5 l mleka (lahko iz mlekomata), nekaj jedilne čokolade (ena vrstica 500 gramske (velike) jedilne čokolade, naslednjič je bom dala še nekoliko več – dve vrstici), baby piškoti (4 paketki; lahko spečeš tudi navadno pecivo), sveže stisnjen pomarančni sok (lahko tudi z dodatkom stisnjene polovice limone oz. po želji); ker nisem vedela, kako bo sladica sočna, sem naredila še “marmelado” iz suhih marelic namočenih v pomarančni sok ter zmiksanih v gladko zmes (predvidevam, da bo zmes bolj gladka, dlje ko se bojo marelice namakale), drugače lahko uporabiš tudi marelično ali pomarančno marmelado.
Potek: 1) stisnni pomarančni sok (privošči si ga še ti malo kar tako), 2) skuhaj čokoladni puding po navodilih (jaz uporabljam samo rjavi sladkor in ga dam malo manjkot piše); 3) medtem ko čakaš, da mleko zavre, si pripravi baby piškote tako, da z nožem narediš z obeh strani zareze (da bojo bolje in hitreje vpijali sok); 4) na dno posode položi prvo plast piškotov, ki jih namočiš v pomarančni sok; 5) če si izbraz marmelado, jo premaži čez piškote; 6) polij s pudingom; 7) zopet plast namočenih piškotov; 8 ) polij z durgo polovico pudinga; 9) če želiš na vrhu posipaj z dobrim pravim kakavom (to ni Benko kakav!).
Namig: sladica je boljša po nekaj urah, ko se ohladi (najprej na sobni temperaturi, nato do konca v hladilniku) oz. naslednji dan, ko se okusi prepletejo.
* Te sladice še nisem zasledila, zrasla je v moji glavi, ko sem želela jesti čokoladni puding, a ne samega. Ker imam rada Jaffa piškote, kombinacija s pomarančo ne more biti zgrešena. Pa še kako res je! Čeprav nam je bil okus najprej malo tuj, je večini sladica odlična in sočna!

Makovo pecivo
Sestavine: 3 jajca (iz beljakov sneg), 2 jogurtova lončka maka, 1 lonček rjavega sladkorja (to je polovica količine večine drugih receptov), nekaj masla (kokosovega oz. druge maščobe; približno polovico lončka), 2 lončka moke (1,5 bele, 0,5 pirine), 2 žlici kisle smetane, 1,5 lončka mleka iz mlekomata (mleko lahko nadomestiš z jogurtom oz. kombinacijo mleka in jogurta), 1 pecilni prašek, sok pol limone, vanili sladkor.
Premaz po biskvitu: različic je veliko, sama sem polovico peciva pustila brez vsega, takšnega kot je, drugo polovico (ohlajeno) pa namazala z marelično marmelado, ki sem ji dodala še limonin sok in prelila s stopljeno jedilno čokolado (nad vodno paro stopiš čisto malo masla, nato pa jedilno čokolado).
Potek: 1) ločiš rumenjake in beljake, 2) v rumenjak dodaš sladkor in maslo ter zmiksaš, 3) dodaš mleko in kislo smetano, nato še mak in limonin sok, 4) moko zmešaš s pecilni praškom in vanili sladkorjem ter jo postopoma vmešaš v maso, 5) iz beljakov narediš sneg in ga vmešaš v maso, 6) pečeš 20 do 25 minut pri 170°C.
Namig: Na forumih pravijo, da se z makom lepo ujema okus limone.
Vprašanje:Majhen problem je, ker biskvit ne naraste toliko kot bi si želela, kar je verjetno posledica vsebnost pirine moke, predvsem pa napačen protvan. Drugič moram biskvite peči v višjem in manjšem protvanu.

Ni komentarjev »

Komentarjev še ni.

RSS tok za komentarje tega prispevka. TrackBack URI

Komentiraj!