Vedno boljše =)

30/11/2010

Kick off meeting s kulinaričnih pridihom

Vloženo v: Dogodki,Kuhinja,Naokoli,Služba — Vedno boljse @ 21:23

Obisk Poljske je že nekaj časa za menoj, pa vendar so vtisi še vedno prisotni, naloge in vloga, ki jo prevzemam, pa šele začenjajo pridbivati vsebino. Službeno sem torej odšla na trodnevni “kick-off meeting”. Pobrskala sem po spletu ter našla definicijo, ki razlaga, kaj je “kick-off meeting”. Na tem mestu jo prevajam in hkrati potrjujem, da je opis skoraj enak realni izvedbi. Gre za prvo uradno srečanje skupine ljudi, ki bodo skupaj delali na določenem projektu. Agenda ponavadi vključuje uvod, oblikovanje misije in organizacijo delovne skupine. V okviru projekta nato sledi še nekaj srečanj.

Res je, na Poljsekm (Chorzow blizu Katowic) smo se srečale predstavnice treh držav (Poljska, Litva in Slovenija), ki smo prevzele vlogo pri izvedbi 18-mesečnega mednarodnega projekta z naslovom THIS IS ME, Treasure hunting – intergenerational intercultural stories meeting; V slovenščino bi naslov lahko prevedla kot »Iskanje zaklada preko pripovedovanja zgodb na medgeneracijskem in medkulturnem srečanju«. Projekt podpira program Cmepius (Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja), podprogram Gruntvig, ki daje poudarek na izobraževanje odraslih.
Na dnevnem redu srečanja se je zvrstilo kar nekaj področij in vprašanj, po intenzivnem delu nam je na večino uspelo odgovoriti in postaviti organizacijski in vsebinski okvir projekta. Več o projektu si lahko preberete na spletni strani, sicer bom pa o vsebini in izvedbi poročala tudi v prihodnje. Naj na tem mestu omenim le, da s projektom odpiramo prostor za medgeneracijski in medkulturni dialog ter kreativnost, en glavnih namenov pa je spodbujanje družebnega vključevanja in aktivnosti ljudi, starejših od 50 let.

Kljub temu da smo se odgovorno in intenzivno lotile našega srečanja, ni manjkalo zabavnih, družabnih in predvsem kulinaričnih trenutkov. Raznoliki zeliščni čaji, pester in obogaten zajtrk, babičina jabolčna pita in poljska tradicionalna kisla juha, obisk treh restavracij s posebnim vzdušjem ali posebno ponudbo, slaščice iz bližnje pekarne, nekaj sadja in še kaj. V prvi restavraciji me je prepričalo prijetno in domače,a skrivnostno vzdušje, primerno za manjše skupine ali večerjo v dvoje. Naročila sem si ene izmed poljskih “dumplings-ov”, ki so bili še najbolj podobni kakšnim žlikrofom, polnjeni pa so bili z zeljem in gobicami. Tudi preostale jedi so izgledale dobro, kar sem poizkusila, me je vsekakor prepričalo. Naslednji dan smo odšle v majhno bolj mediteranski bistro Manana , ki je bolj minimalistično, a hkrati artistično opremljena. Nekatere jedi so izvrstne, druge po mnenju kolegic niso bile tako posebne. Vsekakor sem bila s svojo solato neizmerno zadovoljna, preplet okusov je bil enostavno izjemen, kombinacija pečene zelenjave in listnate solate pa več kot odlična. Poizkusila sem jed “Tarta” – nekaj posebnega in kljub nenavadni kombinaciji kozjega sira s čebulno-rukola-kiselkasto marmelado vredna vsakega grižljaja. Ta bistro je še posebej znan po čokoladno višnjevi sladici, za katero žal ni bilo več dovolj prostora, a je pri sosednji mizi izgledala enostavno vabljivo in skoraj sanjsko. Zadnji večer smo delovno vzdušje zaključile z obiskom Jazzclub-a Hipnoza v Katowicah, kjer hrana sicer ni bila tako izjemno okusna kot prejšnji dan, me je pa ponudba presenetila z idejami, ki si jih je vredno zapomniti. Sem omenila, da sem začela zbirati menije?

Res nisem pričakovala tako dobre kulinarične podpore k delovnem srečanju, a vsekakor sem gostiteljicam za izbor in pogostitev zelo hvaležna. Naslednje srečanje koordinatorjev projekta je januarja naslednje leto v Ljubljani, tako da že izbiram ideje in nabor primernih restavracij ali drugih načinov pogostitve. Predlogi z obrazložitvijo dobrodošli!

Komentar: 1 »

  1. Zanimiv projekt. Super, da se delajo take zadeve.

    komentar od Polona — 07/12/2010 @ 17:50

RSS tok za komentarje tega prispevka. TrackBack URI

Komentiraj!