Vedno boljše =)

07/12/2010

Kuharski namigi za zimske dni

Vloženo v: Kuhinja,Recepti — Vedno boljse @ 22:14

Miklavževi ali božični piškoti

Sestavine:
200 g masla (ali 150 g masla + 50 g mascarponeja)
100 g rjavega sladkorja (ali 50 g sladkorja + 50 g medu) /količina sladkorja je za polovico nižja od originalnega recepta/
2 jajci
1 čajna žlička cimeta
½ čajne žličke klinčkov
100 g brusnic, sesekljanih na manjše koščke
50 g jedilne čokolade, narezane na koščke
max 180 g mletih lešnikov in orehov (v originalu so samo lešniki; delež enih ali drugih odvisen od okusa)
250 g moke (moko lahko delno nadomestimo z na hitro namočenimi ovsenimi kosmiči)
1 čajna žlička pecilnega praška
pol ščepca soli
(2 žlici limoninega soka – tega tokrat nisem dala, vendar bi verjetno ustrezalo glede na druge sestavine)

Navodila: Mehko maslo (in mascarpone), sladkor, jajca, cimet, klinčke zmešamo. Dodamo lešnike in/ali orehe, brusnice in čokolado. Nato postopoma dodajamo še moko s pecilnim praškom. Testo namažemo na pekač (na peki papir) in pečemo na 170 stopinj približno 20 minut. Piškote narežemo na trikotnike.

Ta recept sem dopolnila po svojem občutku, originalen recept se nakaja na kulinariki.net. Na tej povezavi, si lahko ogledaš tudi fotografijo, kako naj bi piškoti izgledali (le da so moji enaki samo po obliki, ne pa po vsebini).


Leča s karamelizirano čebulno juho

Sestavine:
1,5 kozarca (300 g) leče (rdeče, zelene, oluščena …)
0,5 kozarca (80 g) bulgurja
0,5 kozarca (100 g) belega riža (npr. basmati)
2-3,5 litra vode (oz. po občutku oz. odvisno od želene gostote)
1 žlica soli (po občutku)
1 zelenjavna kocka
nekaj ghi masla ali olivnega olja (po občutku)
3 velike čebule (600 g ), tanko narezana
2 žlici sladkorja
1 žlica zmlete kumine
3 čajne žličke zmletega koriandra
0,5 čajne žličke popra (oz. po občutku)

Navodila:
Potrebujemo relativno velik lonec. Na malo maščobe stresemo bulgur, riž in dhal oz. oluščeno lečo. Počakamo, da postane »stekleno« in zalijemo z vodo. Dodamo sol, kumino. Kuhamo približno 10 minut oz. dokler ni vsebina kuhana in mehka.
V primeru da imamo neoluščeno lečo, jo kuhamo posebej, saj le ta potrebuje več časa, da se skuha. Prav tako jo solimo in/ali ji dodamo majhen del zelenjavne kocke. Ko je skuhana, jo dodamo rižu in bulgurju.
Na maščobi prepražimo čebulo. Če želimo, na čebulo dodamo sladkor. Po prvem poizkusu bi se temu koraku izognila ali dodala manj sladkorja kot predlaga recept (mene je sladek okus malo motil, drugih jedcev pa niti ne, torej odvisno od okusa). Čebulo pražimo dokler ne porumeni oz. porjavi (cca. 15 min).
K kuhani mešanici leče, riža in bulgurja dodamo poper in koriander ter zelenjavno kocko.
Načeloma dodamo prepraženo čebulo tik preden serviramo jed.

Ni komentarjev »

Komentarjev še ni.

RSS tok za komentarje tega prispevka. TrackBack URI

Komentiraj!