Vedno boljše =)

14/03/2009

Misli, citati

Vloženo v: — Vedno boljse @ 21:44

Razno:

- Cela knjiga Hessejeve Siddharte!

- “Happiness only possible when shared” (Film Into the wild).

- “We should take care not to make the intellect our god; it has, of course, powerful muscles, but no personality. It cannot lead; it can only serve” (vir; Albert Einstein).

Spohy Burnham: Knjiga o angelih

Indijanski poglavar Seathl je slednje napisal predsedniku ZDA Franklinu Pierce-u: “Beli človek mora ravnati z divjimi živalmi te dežele kot z brati. Jaz sem divjak (neciviliziran), a ne poznam druge poti. Videl sem na tisoče bizonov, ki so gnili po preriji. Beli človek jih je usmrtil iz mimo drvečega vlaka in jih pustil ležati tam. Sem divjak in ne razumem, zakaj je “železni konj, ki kadi” bolj pomemben od bizonov, katere mi ubijamo samo za preživetje. Kaj bi človek brez divjih živali? Če bi vse divje živali izginile, bi človek umrl zaradi velike osamljenosti duha- Vse to, kar se sedaj godi divjim živalim, se bo kmalu zgodilo tudi človeku. Vse stvari so med seboj povezane. Kar se bo zgodilo zemlji, se bo zgodilo tudi sinovom zemlje.”

Magdalena Metelko: Ljubezen in okamenelo srce

“Zaupam višjim silam, da bom gotovo ob pravem času in na pravi način ugotovila, kdo sem in kam grem.” (59)

“Vedno so nas učili: /…/ bodi previden (beri: ravnaj po volji drugih, ne po svoji volji).” (68)

“Tako pač je. Bolezen sprejmimo, pa se nam ne bo več zdela težka. Težka je samo, kadar se borimo proti njej. Če pa jo sprejmemo kot svojo, kot del življenja, nam bo postala takoj pol lažja.” (89)

“Tudi kadar iščemo gobe v gozdu, iščemo ljubezen” (132)

“Zaradi okolice se bojimo pokazati, da smo po duši še vedno otroci in vedno bomo” (140)

“Srečen je tisti otrok, ki si upa pobarvati sonce z rdečo barvo in ga starši zaradi tega ne “nabunkajo”.” (143)

“- ne zameri nikomur, četudi ti reče kaj žaljivega, ali te kakorkoli prizadene. Vsak žali svojo podobo, ki jo ima o tebi, ne pa tvojega bistva, ker ne ve, kdo v resnici si;     – bodi to, kar si; bodi svoj, ne oklevaj biti poseben, če tako čustiš;     – ne želi si biti nekdo drug;  stvari so od daleč vedno videti drugače kot pa od blizu; nikoli ne moreš videti dovolj od blizu, kako se nekdo počuti;     – imej to, kar imaš in si ne želi tistega, kar imajo drugi;     – bodi v tem času, v katerem si trenutno;     – bodi na tistem kraju, kjer si in ne želi si biti nekje drugje;     – tudi v najbolj odvratnem delu poišči nekaj zanimivega;     – uporabi domišljijo pri dolgočasnih stvareh;     – ne bodi “papiga”, v vse podvomi in si vse oglej s svojimi očmi.      Najpomembnejše pa je v vsako delo vložiti ljubezen.” (171-173)

“Kot navadni zemljani niti ne vemo, kaj je za nas dobro in kaj ni. Prepustimo odločitev višji sili. Ona že ve, kaj je za nas dobro. Kaj je najboljše prav posebej za vsakega izmed nas. /…/ Pustimo raje življenju, da se odvija kot se mora.” (179)

“Najboljši pokazatelj, da imamo nekoga radi, je – da ga ne poskušamo spremeniti. Da ga imamo radi takega kot je in da tudi od njega ne pričakujemo, da bi nas imel vdano rad, da bi bil naša lastnina. Pustimo mu svobodo.” (193)

“Kritika je tako ali tako namenjena našemu delu ali predstavi o nas, ne pa nam samim. /…/ Morali bi se zavedati, da se nihče nikoli ne bo toliko poglabljav v nas, da bi nas popolnoma spoznal, kajti le takrat bi se splačalo ozirati se na njegovo mnenje.” (204)

“Stvar je taka, da vsak sodi po sebi. Glede na to, kako oni /drugi/ gledajo nase, takšno mnenje postavijo o nas. Torej njihovo mnenje o nas ni prav nič odvisno od naših dejanj, še manj od nas samih. Odseva njih, ne nas. Mi smo le njihovo ogledalo.” (205)

“Ne obsojajmo soljudi, da ne bomo sami obsojeni.” (218)

“/…/ Zato odprimo že enkrat svoje srce” (221)

Ni komentarjev »

Komentarjev še ni.

RSS tok za komentarje tega prispevka. TrackBack URI

Komentiraj!